Inspiratie voor het bouwen van mijn eerste binoscoop kwam van een 2 x 55 cm binoscoop die gemaakt was door Bruce Sayre en een 2 x 40 cm die gemaakt was door David Moorhouse. Ik koos uiteindelijk voor een 2 x 33 cm f/5.0 spiegelsysteem. De haast identieke spiegels werden gemaakt door Mike Lockwood. Rond deze spiegels bouwde ik de binoscoop hieronder.
Hoe gedraagt deze binoscoop zich? De optiek van Mike Lockwood is absoluut indrukwekkend! Sterren zijn pin-point scherp door het hele veld heen met de hoogste vergrotingen die ik gebruik. De spiegels zijn relatief dun en koelen daardoor snel af. Ook mechanisch werkt de binoscoop perfect, hij beweegt soepel en is erg stabiel. De 'boot' zijwielen zijn tamelijk groot, ~100 cm in diameter. Hierdoor ligt het draaipunt van de binoscoop relatief hoog. Daardoor kun je comfortabel deepsky objecten bekijken die laag aan de horizon staan, zoals in Sagittarius. Tenslotte, de binoscoop heeft een heel goede Argo Navis zoek nauwkeurigheid en volgt perfect met het ServoCAT systeem.
Een andere binoscoop maakte ik rond twee identieke 20 cm f/6.0 spiegels die gemaakt waren door Jan van Gastel (Jan van Gastel Spiegels). Met twee 20 cm spiegels komt de totale grootte in de buurt van een enkele 30 cm spiegel. Rond deze spiegels maakte ik de onderstaande binoscoop, "Klein", zoals mijn jongste dochertje Anna, die een grote (en aangemoedigde) belangstelling heeft om sterren te kijken.
De traditionele rockerbox en grondplaat zijn vervangen door twee dikke, roterende ronde multiplex schijven. De erg ondiepe en open spiegelbox is geflankeerd door grote 'boot' side bearings. De vangspiegelkooien hebben 'wire spiders' en twee sets Crayford focussers. De beelden met deze binoscoop zijn erg mooi. Het samenvoegen van de beelden bijvoorbeeld met lange collimatie staven, is ook met deze binoscoop simpel en stabiel.
|